Egészségvédelem

1145 Budapest, Erzsébet királyné útja 10/f. - GOOGLE térkép

 NYITVA TARTÁS / Tel: 06 1 251 8487 / E-mail

Gyógyszerrendelés
Gyógyszerrendelés

...foglalja le a felírt receptek alapján gtyógyszereit ITT!

A mi patikánk...
A mi patikánk...

...az Ön partnere a gyógyulásban!

Segítünk...
Segítünk...

...hogy tünetei gyorsan enyhüljenek!

Gyógynövények teák
Gyógynövények teák

Herbária, Naturland, Dr. Chen és más teák - minden tünetre!

Previous Next
A A A

Nagy Zsuzsa borgyogyaszA bőr és a köröm a test felületének kültakarója. Bőrünk érzékeny felület, amely külső hatásokra, - napfény, hőmérséklet, bogár csípése, - vagy akár lelki, pszichoszomatikus hatásokra akár súlyos, fájdalmas reakciókkal válaszol.
A köröm növekedése kézen 0,5-1mm, lábon 0,2-0,5mm hetente, azaz körömlemez a kézen kb. fél év, lábon 1-1,5 év alatt újul meg. A kézkörmök vékonyabbak, mint a lábkörmök. Elváltozásai akár más betegséget is jelezhetnek. A témában Dr. Nagy Zsuzsa bőrgyógyászt kérdeztük.

 

- Hogyan tudná csoportosítani az Önt felkereső betegek problématerületeit? Mivel fordulnak a doktornőhöz a leggyakrabban?

- Bőrünk a testünk legnagyobb szerve! A külső, belső hatások egyaránt elváltozást, betegséget hozhatnak létre rajta. Egyik gyakori kórkép az úgynevezett atópiás bőrgyulladás, mely már kisgyermekkorban jelentkezik és az 5 év alatti gyermekek akár 25-30%-át érintheti a hajlam. A gyermekek bőre fokozottan reagál a külvilág különböző ingereire. Viszkető, kellemetlen érzést okoz, melyet bármi kiválthat kezdve a ruha anyagától egészen a színért felelős színezőanyagig, de a mosószer, öblítő maradvány is felelős lehet a tünetekért. Az elfogyasztott étel és a pszichés tényezők is provokáló faktorként szerepelhetnek. Ezért kifejezetten javasolt kerülni, vagy csökkenteni a mesterséges anyagokkal történő érintkezését. Ha nem kerüljük az érzékenyítő tényezőket, akkor az atópiából valódi allergia fejlődhet ki.

A vírusos betegségek közül a leggyakoribb a HPV által okozott szemölcs és a pox vírus által okozott uszodaszemölcs (moluscum contagiosum). Az elváltozások gyors ütemű terjedését az uszodavizek is elősegíthetik. Nyugat-Európában a gyerekeket nem engedik be az uszodába akkor, ha bármilyen vírusos bőrbetegségben szenvednek. Sajnos hazánkban ez a gyakorlat még nem honosodott meg. Az uszodaszemölcsök egyébként félkör alakú kis golyócskák a bőr felületén, melyek eltávolítása viszonylag egyszerű, de ha sok fordul elő a bőrön, akkor kellemetlen a beavatkozás.

A HPV vírus is a testünk felszínét borító hámréteget fertőzi, leggyakoribb talán a talpi szemölcs. A vaskos szarurétegen áthatoló, azt támadó HPV egy idő után szúró, nyomó fájdalmat okozhat a páciensnek, mondhatjuk, hogy egy nagyon nehezen kezelhető folyamat alakul ki. Klein György virológus professzor fogalmazta meg a legjobban: „A legbutább vírus is okosabb, mint a legokosabb virológus.”
Az uszodában a medencék vize kiváló közeg a fertőzések terjedéséhez, főleg úgy hogy a klóros víz kiszárítja a bőrt, amely így fogékonyabbá válik a vírusos fertőzés kialakulásával szemben.

- Vannak kimondottan szezonális bőrbetegségek?

- Természetesen. A napsütéses órák számának növekedésével megjelennek a fény által kiváltott bőrreakciók. Ez nemcsak nyáron, de akár télen síeléskor is előfordul. Fontos az anyajegyek bőrgyógyászati szűrővizsgálata, és legalább havi rendszerességgel otthon is vizsgáljuk át bőrünket, és ha bármilyen elváltozást észlelünk, forduljunk szakorvoshoz.
Az érzékeny bőrűek napfény hatására leégnek, de egyre gyakoribb a napfény által okozott allergiás reakció, napfénykiütés, melyet az elfogyasztott ételek és a szedett gyógyszerek elősegíthetnek. Bár a rühesség nem szezonális betegség, de a jó időnek és a magasabb hőmérsékletnek köszönhetően nemtől függetlenül kevesebb, vagy rövidebb ruhákat hordanak az emberek, lehetünk bármennyire is higiénikusak rövidnadrágban egy busz plüss ülésére leülve máris érintkezhet a bőrük a rühatkával.

Hasonlóképpen előfordul még ebben az időszakban az ótvar. Ekkor a sérült bőrfelületre kerül a streptococcus baktérium, amely gyorsan terjedő, felszínes, gennyes gyulladást okoz. Amikor ez a kórokozó a bőr mélyére hatol, a nyirok utak mentén terjedve kialakul az orbánc, mely órák alatt a fertőzött bőr duzzanatát és magas lázat idéz elő.

- Érzékeny területet képviselnek még a körmök, a leggyakrabban előforduló betegség a körömgomba. Miként lehet hatékonyan kezelni?

- Sokan keresnek meg azzal a problémával, hogy a körmeik deformálódnak. E mögött gyakran tévesen körömgombát sejtenek. A köröm lemezeinek nem megfelelő struktúráját - torzulását (köröm disztrófia) nem csak a körömgomba okozhatja. A köröm maga egy vastag keratin réteg, melynek feladata a védelem, éppen ezért idegen anyagok, gyógyszerek nehezen tudnak áthatolni rajta, ezért a körömgomba esetén leggyakrabban a belső gyógyszeres kezelés a megoldás. Ugyanakkor irritáció hatására a védekező mechanizmus során megvastagodhat a köröm. Kiváló példa, hogy a hosszútávfutó atléták öregujj körme (nagylábujj), a futócipő által okozott súrlódás hatására a többszörösére képes megvastagodni.

A köröm elváltozása bizonyos betegségekre utalhat. Például amennyiben a vizsgálat során harántbarázdákat vélünk felfedezni a páciens körmén, akkor valószínűsíthetően néhány hónappal korábban valamilyen komoly sokk érte a szervezetet.
Nemrégiben volt egy idős úr betegem, akinek mind a 20 körme beteg volt, nem sok választotta el a leeséstől. A labor és egyéb vizsgálatok nem mutattak semmi rendelleneset, de egy beszélgetés során kiderült, hogy egy súlyos anyagi veszteség okozta idegi megterhelés eredményeként történt a körömleválás.

- A szervezet vitaminhiányos állapota valóban megmutatkozik a körmökön?

- Ez így ebben a formában nem igaz. A köröm színéből következtethetünk a végtagok vérellátására. A körmön megjelenő hosszanti barázdák utalhatnak arra, hogy a szervezetben felszívódási problémák vannak, mely gátolja a vitaminok felszívódását. Ahogyan pedig említettem a keresztbarázdák valamilyen gyulladásos állapotot jelenthetnek. A különböző kemikáliákkal (körömlakk, mosogatószerek, tisztítószerek) történő érintkezés a köröm felrostozódását eredményezheti.

- Milyen mértékben káros a műköröm?

- Ez egy érdekes téma. Viszonylag ritkán találkozom ilyen jellegű problémával. Az előforduló esetekben a páciens a körömre felvitt anyagokra allergiás, vagy ritkábban fertőzés alakul ki a köröm és a műköröm között. Talán a manapság alkalmazott gél alapú lakkok már sokkal „körömbarátabbak”, ezért ritkán van példa ilyen jellegű megkeresésre.

- Igaz az a társadalmi nézet miszerint a műkörmök feltétele gátolja a körmök lélegzését és tartós használata megpuhítja azokat?

- Egy bőrgyógyász számára a köröm diagnosztikai eszközként funkcionál, nyilván, ha nem látjuk, akkor bizonyos esetekben nehezebb meghatározni a beteg konkrét problémáját.

- Mit javasol a körmök és a bőr egészségének megőrzése érdekében?

- Kerülni kell a tisztítószerekkel történő közvetlen érintkezést. Használjunk takarítás vagy mosogatás alkalmával kesztyűt, ezáltal nem csak a körmöket, de a bőrünket is kíméljük. A bőrszárasság orvoslására használjunk rendszeresen kimondottan erre a célra készítette krémeket, melyekkel hidratálhatjuk bőrünket és csekély mértékben körmeinket.

A szabadban óvjuk bőrünket a túlzott napsütéstől. Egy egészséges testtudattal mindenki képes megállapítani, hogy milyen határon belül teheti ki magát közvetlen napfénynek.

Tisztelt Doktornő! Köszönjük a jó tanácsokat!

Elérhetőség:
Dr. Nagy Zsuzsa Mária - Bőrgyógyász szakorvos
2040. Budaörs, Templom tér 17. sz. és
8220. Balatonalmádi, Petőfi Sándor utca 11. sz.
Tel: 06 20 464 1208